Yksinäisyys parisuhteessa on musertavaa

  • Enni 
Yksinäisyys parisuhteessa

Yksinäisyys parisuhteessa voi tuntua hyvin pahalta. Se tuntuu siltä kuin olisi yksin parisuhteessa, vaikka suhteeseen pitäisi kuulua kaksi osapuolta. Tunnetta voi aiheuttaa esimerkiksi se, että toinen on fyysisesti kaukana esimerkiksi asuinpaikkakunnan tai työmatkojen vuoksi. Sitä voi aiheuttaa myös se, että ei tule ymmärretyksi tai kuulluksi suhteessa. Juuri ymmärretyksi ja kuulluksi tuleminen suhteessa on erityisen tärkeää.

Yksinäisyys parisuhteessa voi olla joidenkin mielestä jopa tabu, koska monesti ajatellaan, että suhteessa olevien ei pitäisi tuntea itseään syrjäytyneeksi. Onhan toinen siinä vierellä suuren osan ajasta. Se tunne ei kuitenkaan aina riipu siitä, onko kumppani fyysisesti läsnä.

Mikä auttaa yksinäisyyteen?

Parisuhteen yksinäisyyttä ei tarvitse hautoa yksin. Se yleensä vain pahentaa asiaa. Asiasta pitäisi voida keskustella kumppanin kanssa. Syynä tilanteeseen voikin olla erilaiset viestintätavat. Tähän tunteeseen on tarjolla myös vertaistukea. Esimerkiksi terapia, ystävien kanssa jutteleminen tai radio kanavat. Love radio antaa vinkkejä ja on tukena yksinäiselle.

Yksinäisyys parisuhteessa voi olla hyvin musertavaa. Siksi onkin mietittävä ja keskusteltava kumppanin kanssa mistä tunne johtuu. Toisella ei välttämättä ole hajuakaan, että toinen tuntee itsensä hylätyksi. Asioista puhuminen voi kuitenkin saada toisenkin osapuolen heräämään ja muuttamaan toimintaansa niin, että kummankaan ei tarvitse tuntea itseään yksinäiseksi.

Mistä yksinäisyys suhteessa johtuu?

Yksinäisyys parisuhteessa voi johtua useista asioista. Lisäksi se voi olla enemmän joko psyykkisestä tai fyysisistä syistä, kuten välimatkasta johtuvaa. Sitä aiheuttaa esimerkiksi:

  • Pitkä välimatka
  • Tunne, että ei tule kuulluksi ja ymmärretyksi
  • Keskinäisen luottamuksen ja arvostuksen puute
  • Ristiriitaiset odotukset
  • Perheen sisäinen työnjako

Mitä yksinäisyys suhteessa aiheuttaa?

Kenenkään ei pitäisi joutua olemaan niin sanotusti yksin parisuhteessa. Se voi olla joillekin valtavan musertava kokemus ja moni kokee sen jopa pahemmaksi kuin sen, että olisi sinkkuna yksinäinen. Tosin suhteessa se aiheuttaa psyykkistä ahdistusta, masennusta, kärsimystä ja jopa muitakin terveysongelmia.

Yksin parisuhteessa olevan ei pitäisi hyväksyä tilannetta tai jättää sitä käsittelemättä. Tilanne on melko yleistä, mutta sen ei kuuluisi olla normaalia. Onkin tärkeää käydä rehellinen ja perusteellinen keskustelu oman kumppanin kanssa, mikäli tuntee itsensä hylätyksi. Myös terapia tai pariterapia voivat olla hyvä idea, mikäli molemmat haluavat vielä pelastaa suhteen.