Siirry suoraan sisältöön

Suhteen vaiheet alkuhuumasta eteenpäin

  • Enni 
Parisuhteessa on monenlaisia vaiheita.

Alkuhuuma on aina se kaikkein hauskin ja jännittävin eikä kumppanistaan saa tarpeekseen millään. Kaikki on vielä uutta, dopamiinit jylläävät todella korkealla ja yhteys parin välillä on täydellistä. Erilaiset suhteen vaiheet eivät juurikaan jaksa mietityttää eikä myöskään se, jos toisen persoonallisuudessa välähtää jokin sellainen piirre, josta saattaisivat hälytyskellot jo hieman soida. Mutta alkuhuuman jälkeenkin on vielä kyettävä suhdetta jatkamaan ja kenties jatkamaan yhä vahvemmalta pohjalta. Alkuhuuma voi joissain tapauksissa tuoda myös karvaan pettymyksen.

Miten suhteen vaiheet etenevät?

Alkuhuuman siirtyessä taka-alalle seuraa asettumisvaihe. Molemmilta paljastuu se todellinen minä ja molemmat alkavat rentoutua toistensa seurassa. Kumpikin voi vähitellen olla oma itsensä, jos kaikki on hyvin, tunnesiteet vahvistuvat edelleen sekä halu sitoutua. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa vaihetta, jossa tuleekin haasteita jo huomattavasti enemmän. Silloin on pakko kasvaa, kohdata pettymyksiä sekä oppia paljon uutta. Tämä on tärkeä vaihe, jos aiemmin on kokenut pettymyksiä.

Suhteen vaiheet etenevät vähän samalla tavalla kuin seurustelun vaiheet, joten jos siitä on päästy hyvin eteenpäin, voi ensimmäisen kerran todelliset ongelmat tulla vastaan kasvun vaiheessa. Tässä vaiheessa kumpikaan ei saa kontrolloida toista osapuolta liikaa. Molempien on tehtävä töitä sekä yksilönä että parina. Vaiheen aikana oppii toisesta paljon ja se joko hitsaa parin yhteen tai sitten erottaa.

Mukavuutta ja varauksetonta rakkautta

Kun kasvun vaihe on selätetty, ollaankin jo mukavuusalueella. On aika siirtyä mukavaan ja hyvin rutiininomaiseen suhteeseen. Vaikka kaikki onkin hyvin, tähän kohtaa ei saa jäädä tyynesti paikoilleen vaan on kyettävä tehdä suhteesta mielenkiintoista ja pidettävä koko ajan yhteistuumin suhdetta yllä. Kun rakkaus on varauksetonta, suhteesta on iloa molemmille. Ymmärrystä ja anteeksiantoa on suhteessa riittävästi eikä tunteet muutu, vaikka ylä- ja alamäet seuraisivat toisiaan. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Avainsanat: